Specialpedagog och rörelsepedagog

Om mig

Min nyfikenhet på barns unika olikheter har gjort att jag har utbildat mig till specialpedagog med specialisering på den motoriska utvecklingen hos barn. Betydelsen av att röra på sig tidigt i livet är mycket viktig eftersom det påverkar barnets hälsa i ett livsperspektiv. Mina kunskaper i barns motoriska utveckling har jag fått på Vestibularis i Mönsterås och på Alla sinnen i Mariefred. Jag föreläser om barns motoriska utveckling och vikten av rörelse. Har även kurs i ”Åla, rulla och krypa” som är en uppföljning på spädbarnsmassagekurs.

Har gedigen erfarenhet av arbete som förskollärare sedan början på 1970-talet. Den erfarenheten har jag med mig i mitt nuvarande arbete som specialpedagog. Jag arbetar med handledning inom förskola och skola och tar emot familjer för träning, rådgivning och konsultation på Alla sinnen i Mariefred och Stockholm.

Mina utbildningar

2010 Instruktörsutbildning i spädbarnsmassage.

2008 Reflexpedagog på Alla sinnen.

2006 Utbildningar i Sensomotorik på Vestibularis i Mönsterås.

2006 Gruppledareutbildning i Komet för föräldrar.

2003 Utbildning i Rytmisk rörelseträning för läkare Harald

Blomberg.

2000 Utbildning i ljudstimulering enligt Kjeld Johansens metod

”Auditiv diskriminationsträning”.

1999 Specialpedagog.

1971 Förskollärare.

Föräldrars kommentarer efter konsultation

Vår son har varit en kille som bara velat lägga sig på soffan efter dagis och för att titta på film. Nu vill han alltid hoppa studsmatta och är mycket mera rörlig. Han har dessutom mycket bättre koll på sin kropp, nu kan han till exempel både ta av och sätta på sig strumporna själv, vilket var svårt förut. Många i hans omgivning tycker också att talet blivit tydligare. Det är absolut inte lätt att göra övningarna varje dag men jag försöker lura in en del i den dagliga leken.
Mariahttps://sensomotorik.net/wp-admin/post.php?post=560&action=edit

När vår dotter gjorde några motoriska tester inför skolstarten visade det sig att hon hade vissa reflexer ”kvar”. Vår dotter var dessutom livrädd för att simma, cykla, åka skridskor, hoppa från till exempel stenar, gungor med mera. Vi fick då tipset att ta kontakt med Alla sinnen. Redan vid vårt första möte med Annika Haglund fick vår dotter prova på övningar som hon tyckte var lekfulla och som snabbt gav resultat. Många övningar har dessutom roliga namn, till exempel envisa åsnan, blomman, paketet, vilket gör träningen hemma lättsammare. Vi fick också börja med övningar med en stor färdglad boll (pilatesboll) som vår dotter än idag sitter på när hon tittar på teve. Vi ska inte sticka under stolen med att vi jobbat mycket hemma med de övningar som Annika gett oss. Men det visade sig snabbt att ju mer vi jobbade hemma desto mer hände. Att då se glädjen och hur självkänslan växer i vår dotters ansikte och kroppshållning när något lossnar – det är magiskt och en morot att fortsätta träna mycket hemma. Inför att hon skulle börja tvåan kunde vi checka av simning, cykling och så vidare. Som förälder tänkte vi då och i kombination med att det ju inte alltid är så lätt att få ihop vardagen med läxor och andra aktiviter att vi skulle ta en paus från övningarna. Vår dotter vägrade emellertid och sa: ”Jag behöver övningarna. De är viktiga för mig.” Så vi har förstås fortsatt. Det dyker dessutom upp nya saker som hon behöver hjälp med och det känns då ovärderligt att kunna vända sig till Annika, som alltid har en fiffig övning att ta till och som också hjälper. För oss som familj och vår dotter i synnerhet kan betydelsen av Annika och övningarna inte beskrivas i ord. Bara den som har barn och som har det knickigt till exempel motoriskt med allt vad det innebär, gör övningar och ser resultatet i sitt barn VET betydelsen.
Mamma och pappa till idag 9-årig flicka

Innan vi träffade Annika kunde min fyraåriga autistiska dotter inte sätta sig själv, inte böja på nacken, gick alltid på tå och visste inte hur hon skulle använda sina händer. Hon hade dagligen kramp i både armar och ben och våldsamma tics som gjorde ont. Redan två dagar efter att vi påbörjat träningen enligt Annikas rekommendationer försvann kramperna och ticsen minskade kraftigt. Nu efter ett års träning, går hon på hela foten, kan sätta sig, resa sig, klättrar och går obehindrat. Hon har också börjat använda händerna, är mycket lugnare och gladare, leker, skrattar och pratar mycket mer. Framstegen fortsätter i takt med att vi fortsätter träningen. Vi är Annika stort tack skyldiga för dotterns ökade livskvalitet och förmågor och vill verkligen råda andra föräldrar till autistiska barn att prova detta. Det är en liten insats som gör en enorm skillnad.
Ellins mamma Sabina